Tack till Mekane Yesus kyrkan

Tack till Mekane Yesus kyrkan

Svenska kyrkan valde splittringens väg. De valde att stå fast vid beslutet att viga par av samma kön. Detta beslut låg till grund för att den långa relationen på 150 år mellan Svenska kyrkan och Mekane Yesus kyrkan i Etiopien upphörde. Svenska kyrkan har fått tydliga signaler både inifrån och utifrån att beslutet att viga par av samma kön skulle få förödande ekumeniska konsekvenser. Trots detta valde Svenska kyrkan att besluta viga homosexuella. Svenska kyrkan valde splittring!

Det hade varit betydligt mer kontroversiellt om den stora lutherska Mekane Yesus kyrkan i Etiopien, med 6 miljoner aktiva medlemmar, accepterat Svenska kyrkans beslut. Kyrkan i Etiopien har under flera år fört en respektfull kommunikation med Svenska kyrkan. De har tydligt förklarat att de inte under några som helst omständigheter kan tänka sig att godkänna Svenska kyrkans beslut. Mekane Yesus kyrkan vill stå kvar på den kristna majoritetens uppfattning att äktenskapet är enbart för  en man och en kvinna.

Nu höjs röster både från Svenska kyrkan och svenska politiker om att ”straffa” Etiopien. De ekonomiska bidrag, som kommer fattiga och sjuka till del, dras in. Budskapet är tydligt: Lyd oss så får ni pengar, annars inte. Detta är en brutal kolonialism och imperialism i nya former. Var finns nu respekten för andra människors uppfattningar och tro? Den kärleken existerar tydligen endast när man följer svenska kyrkomötets beslut.

Jag instämmer med Marcus Birro: ”I ett globalt perspektiv är Sverige en blindtarm i ishavet. Ändå älskar vi att framhäva oss själva som ett progressivt föredöme i allt…” ( blogg i Expressen angående Påvens avisering att avgå)

Tack till vännerna i Mekane Yesus kyrkan i Etiopien som valde att stå fast. Med spänning väntar vi nu på nästa kyrka som vågar följa efter. Fler väntar i korridorerna.

Jonny Bjuremo

3 reaktioner till “Tack till Mekane Yesus kyrkan”

  1. Pingback: EECMY-dokument
  2. Tack Jonny
    Tack och lovfinns det fortfarande folk i detta land som fortfarande har respekt för vad ordet säger.
    Som jag ser det så är det inte vår sak att avgöra om det är rätt eller inte med homoäktenskap. Avgörande är vad ordet säger, och det är mycket tydligt i detta avséende. ”En man skall inte ligga hos en man som man ligger hos en kvinna” et.c. Det vittnar om djup trohet till ordet hos våra syskon i Etiopien att man vågar stå upp för bibelns sanningar, trots att man riskerar att tappa ekonomiskt understöd.
    Däremot är det illavarslande för Sverige att vi leds av ledare som bara reagerar med oförstånd och förtäckt förakt. Än har jag inte sett något spår av omvändelse eller förståelse för Mekane Yesus kyrkans ställningstagande. Svenska kyrkan må ha pengar men är ändå fattig, som jag ser det. Går vi miste om Guds välsignelse så är vi även snart fattiga också.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved