Teologiska tendenser

Teologiska tendenser

Sommarbibelskolan pågår i Chiclayo. Torsdag och fredag ska vi ha två olika kurser. På ”ledar-nivå” ska jag undervisa om Teologiska tendenser.

Vad ligger bakom ett sådant ämnesval? Omsorg skulle jag nog säga. Den lutherska kyrkan i Chiclayo är liten och ung – och omgiven av många som vill påverka den på olika sätt. Hur kan man hjälpa ledarna i kyrkan att göra goda val och leda sina församlingar rätt? Jag tror att två viktiga saker är dels att alltid förankra sin undervisning, sin verksamhet och sitt liv vid Bibeln och dels att våga se verkigheten runt omkring och interagera med den. Det finns inget annat sätt att nå ut med evangeliet, och på sikt inget annat sätt att överleva.

Ämnet teologiska tendenser tänker jag introducera ungefär på följande sätt:

Syfte med kursen:

  1. Presentera några teologisk inriktningar
  2. Utvärdera dem utifrån Bibelns undervisning

Varför ”inriktningar/tendenser” och inte ”samfund/denominationer”?

  1. För att undvika tankefelet att det bara finns en kyrka i vilken det finns kristna personer (även om det finns kyrkor med mer eller mindre biblisk lära)
  2. För att många teologiska tendenser och strömningar idag ”respekterar” inte samfundsgränser. T ex finns det karismatiska katoliker och lutherska framgångsteologer.

Vilka tendenser ska vi studera?

  1. Liberal teologi
  2. Befrielseteologi
  3. Ekumeniska rörelsen
  4. Evangelikala rörelsen
  5. Framgångsteologi
  6. Karismatiska strömningen

Låter det spännande? Start torsdag 14 januari, kl 9.30 i missionens hus ( i Chiclayo).

/Erik

PS 1: Finns det någon ytterligare teologisk strömning jag skulle vilja haft med? Jo, emerging chuch eller något om postmoderna utmaningar. Men det får bli en annan gång.

PS 2: Mitt blogginlägg om sociala medier som en del av Er väntar på kommer inom några dagar. Det som väntar på något gott…

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved