Ungefär som att vara ekonom…….

Ungefär som att vara ekonom…….

Mitt nya uppdrag som fredsarbetare i ELCK är roligt.

Men, säger någon, Roligt? Inte kan det väl vara roligt att jobba med konflikter?! Med människor som är osams?!

Nej, inte roligt i meningen att man ler och skrattar. Men det är intressant! Intressant att försöka förstå hur människor tänker, att försöka se ”andra sidan” , att försöka få någon annan att se hans (eller kanske hennes) meningsmotståndares sida. Det är långt ifrån alltid jag behöver veta precis vad som sagts, hänt eller gjorts. Men nog försöker jag klura ut vad som är sant när jag försöker lägga ihop två personers berättelser som rimligtvis beskriver samma händelse.

Det är mycket antaganden och spekulationer om hur ”de andra” tänker och planerar. Stor misstro. Meningsmotståndare = ovän. Och meningsmotståndarens vänner blir också hans/hennes ovänner. Den som pratar för mycket med en från andra sidan blir snabbt allvarligt misstänkt att egentligen tillhöra den andra sidan.

Uppdraget är omöjligt, mänskligt sett omöjligt, att förena de olika grupperna i kyrkan. Konflikterna har pågått länge, klyftorna är stora. Och allt är väldigt komplext med en blandning av grupper i konflikt, individer som är osams och till en del ovilja att försöka försonas.

Jag har alltid fascinerats över dem som arbetar som ekonomer, att de kan tycka det är roligt att hålla på med ekonomin dag ut och dag in. Men så slog det mig; kanske att vara fredsarbetare är lite som att vara ekonom. Att arbeta för fred och försoning tycker jag är intressant men en annan människa skulle tycka att det är väldigt deprimerande och helt omöjligt.

Ett omöjligt uppdrag – men uppdragsgivaren är djupast sett den för vilken det inte finns möjlighet till en omöjlighet, Han som både vill och kan. Och det ger en alldeles speciell förväntan; Vad kan möjligheternas Herre göra i kyrkan och i Kenya genom sitt Ord? Hur kommer Han att verka genom Helande -workshops och på andra sätt?!

”Talet om korset är nämligen dårskap för dem som går förlorade. Men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft.” 1 Kor 1:18

Jesus kan förändra människors hjärtan och tankar! Därför är det spännande att se vad Han kommer att göra!

Var med i förbön för detta omöjliga uppdrag från Möjligheternas Herre!

Kerstin N, missionär

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved