Uppdatering Peru – politiskt läge

Uppdatering Peru – politiskt läge

16

jan 2023

Kära vänner,

Kanske har några av er snappat upp på nyheterna om politiskt kaos och protester i Peru. Vi vill med detta inlägg berätta lite kort om vad som hänt och meddela att vi mår bra och känner oss fortsatt trygga i Chiclayo, under Guds beskydd. Vi har vid det här laget lärt oss att peruaner är olika – Chiclayo kallas Vänskapens stad och här är folk i allmänhet glada och avslappande, och går inte in lika hårt för protester, strejker osv som peruaner i andra delar av landet gör. Och i detta läge känns det ju bra!

Orsaken till protesterna är att den förre presidenten Castillo i december blev avsatt genom misstroendeomröstning för att vara moraliskt inkompetent. Särskilt i södra Peru och i Lima orsakade hans anhängare våldsamma protester. Det var sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, och det orsakade tyvärr tiotals dödsfall och vandalism. Det har varit vägblockader och stängda flygplatser. Det politiska läget har varit och är mycket instabilt och klyftan mellan folket ute i provinserna och maktens folk i Lima blir bara större och större, så det finns mycket frustration och många år av korruption som ger kraft till protesterna. Kraven från de som protesterar är bland annat att det ska utlysas nyval i år och att den nye presidenten Diana Boluarte ska avgå. Oroligheterna har gjort att undantagstillstånd har utlysts i landet och militär och polis har satts in på många platser.

Protesterna tog paus över jul och nyår och började igen den 4 januari, först i mindre omfattning för att nu den senaste veckan öka främst i Juliaca, Puno och Cusco (södra Peru). I Chiclayo med omgivningar har det varit lugnt fram till idag måndag 16 januari, då det i grannregionen i söder har dykt upp vägblockader på huvudvägen mellan Lima och Trujillo som hindrar gods- och persontransporter.

Även om vi inte direkt märker av protesterna har de ändå en påverkan på kyrkan i Chiclayo som ännu ett år fick se den fyra veckor långa sommarbibelskolan (CLET) i Arequipa bli inställd. Förra året på grund av pandemin, i år på grund av politisk instabilitet. Det är såklart en besvikelse för de 12 personerna som hade anmält sig och som såg fram emot att få fördjupa sig i Bibeln och det kristna livet tillsammans med sina kristna syskon i syd.

Personligen påverkas vi mest genom att livet blir lite mer oförutsägbart och det är svårare att veta vad som ska hända härnäst och planera för besök och resor inom landet. Men allt får vi lägga i Guds hand, Han har kontroll och har lovat att gå med oss alla dagar! Och vi får alla vara med och be för Peru och dess folk, om fred och försoning.

Hjalmar & Lisa

2 reaktioner till “Uppdatering Peru – politiskt läge”

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved