Våra kenyanska rutiner

Våra kenyanska rutiner

Dagarna börjar flyga fram här borta och nu är vi inne på vår tredje vecka i Kenya och på Bethesda. I detta inlägget vill vi berätta lite mer om vad vi gör om dagarna, vårt schema och våra rutiner. Tänker att det kan vara kul för er att få en inblick i hur vår vardag ser ut!

På morgonen går vi upp mellan 06:30 och 07:00. Det är hyfsad normal tid för oss studenter men vi klår inte grabbarna på barnhemmet, de är uppe redan vid 05:00. Morgonsömnen störs dock lite av tjo och tjim från skolbarnen som glider in tidigt på morgonen. Ett par dagar i veckan brukar vi ta en löprunda innan vi käkar frukost. Nu har vi fått ett kylskåp så det blir ofta yoghurt med flingor, en macka, ett glas juice och såklart lite chai på kenyanskt vis. Under dagarna är vi med i skolan som ligger på gården och hjälper till. Carl är i de äldre klasserna och undervisar lite i matte, hjälper till med uppgifter och rättar deras böcker. Filippa hänger mest med de yngre årskurserna och rättar deras läxor, undervisar i engelska och matte och tar hand om kidsen på rasterna. Som vi skrivit innan är det många barn på plats men det är kul att få träffa dem och vara en hjälpande hand!

Efter att skolbarnen har gått hem vid 16.00 tvättar killarna på barnhemmet sina skolkläder, diskar alla tallrikar och muggar som använts under dagen och förbereder sen maten inför kvällen, oftast ugali (majsgröt) med cabbage (vitkål). När kvällsmaten intagits är det dags för devotion (andakt) i samlingssalen där vi sjunger några sånger tillsammans och killarna får dela något om de vill. I slutet av samlingen får de varsin lapp med en uppgift som de antingen ska göra innan läggdags samma dag eller efter skolan nästa dag. Uppgifter som ska utföras innan läggdags är bland annat att putsa skorna inför skolan nästa dag, städa olika utrymmen och hämta mjölk hos granngården till teet på morgonen. Det som ska göras efter skolan nästkommande dag är som sagt att diska det som använts till måltiderna. Vi har fått hjälpa till med disken några dagar och det tar sin lilla tid att göra allt för hand. Killarna tycker nog att vi är långsamma men det är fint att vi kan roa dem. Självklart tar vi även en del kvällar ledigt för att få tid för vila och annat fix!

Utöver att vara i skolan och hänga med killarna så har vi tid för studieuppgifter från vår utbildning i Sverige. I studierna ingår att lära oss swahili, läsa några böcker, skriva en reflektionsbok och ha handledning med båda våra handledare. På torsdagar har vi ledig dag och då brukar vi åka in till stan på förmiddagen med matatu som kollektivtrafiken här heter. Efter att vi har gått ungefär en kilometer ut till den stora vägen ställer vi oss på ”rätt sida”, alltså vänster sida, av vägen och väntar tills första bästa matatu kommer. Det brukar inte dröja många minuter förrän man hör tutningar och visslingar. Eftersom vi är en bit utanför stan så är det ganska tomt i matatun men det fylls snabbt på med människor längs vägen. Nu för tiden tycker vi det är ganska charmigt att åka och inte veta när man kommer fram eller vilka vi stöter på på vägen. Väl i stan har vi strosat lite för att få en överblick över Nakuru, ätit en (hyfsat) västerländsk lunch, förhandlat lite med de som säljer saker längs gatorna, handlat inför en ny vecka och sen åkt tillbaka till Ngata och barnhemmet. På lördagar tar killarna sovmorgon och går upp vid 07.00, vi brukar sova någon extra timme. Under förmiddagen tvättas det för fullt i baljorna här, det tar ganska lång tid eftersom de turas om att använda baljorna. Innan lunch försöker vi hålla i en aktivitet utomhus, förra lördagen var det lite svenska stafetter på schemat och denna lördag nalkas det spikeball för första gången. Resten av lördagen och även söndagen så är det ganska fritt och då blir det ofta fotboll eller lite spel som vi har tagit med från Sverige. Självklart är det en gudstjänst här på söndagar också som vi har nämnt i tidigare inlägg.

Detta var några rader om vår vardag och rutiner nu när vi mer och mer har landat i livet här. Hoppas ni nu har något bättre koll på vad vi hittar på och bara skriv till oss här, på Instagram eller Facebook om ni vill. Självfallet saknar vi Sverige så det är bara kul att höra av er hemifrån!

Varma hälsningar (bokstavligen) från paret Svedberg

1 reaktion till “Våra kenyanska rutiner”

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved