Werner och Werner

Werner och Werner

Karibuni

Min sista vecka är nu över på BCM och den avslutades med ett litet och afrikainfluerat födelsedagsfirande av min 20-årsdag den 21 dec. Jag försökte också fixa någon typ av svensk mat till barnen som kvällsmat, men fick ganska tidigt inse mina kulinariska begränsningar med den afrikanska spisen. Höjden av min kapitulation blev tydlig i den mat jag till sist valde att bjuda på. Nudlar, mackor med jordnötssmör och apelsinsaft. Monumentalt misslyckande, men barnen tyckte maten var ”sweet” vilket betyder ”gott” oavsett hur sött det egentligen är. Jag lämnar det som blev mitt hem i Kenya och hoppas kunna få träffa barnen någon gång vid ett senare tillfälle. Tills dess vill jag uppmana er att ha med barnen och BCM i era böner.

I lördags fick jag även hunnit med safari Nakuru game park och se den stora Menengaikratern.  Där satt jag i bilen och fick fotat zebror, gamar, giftiga miniapor(!), bufflar, noshörningar, något som liknade en råtta på 10 kg, gaseller, pälsrensande babianer och sovande flamingos på ett ben(träningsvärk!). Väldigt speciell upplevelse och det var intressant att se djurens beteende när de lever tillsammans i en enda jätteinhägnad. Menengaikratern var som den var. Vi stod vid kanten och tittade ner i det jätte, jätte, jättestora hålet i marken. Den näst största kratern i Afrika faktiskt. Namnet Menengai kommer från maasaispråket och betyder gravplats. De tror/trodde att en krater är var ett berg som dött och blev ett hål i marken. Därför skall också vissa maasaier begravas där eftersom det är en gravplats. Och det lär ju få plats en hel del folk.

Denna vinterns första jul(för mig) är precis över och avslutades med en skumpig hemresa genom skogen med ”vår julskinka har rymt” dånandes i högtalarna inuti Kerstins monster truck. Här är det 25 dec att se fram emot för då samlas familj och vänner för att umgås över chapati( pannkakebröd) och i vårt fall getgryta. Vi firade med en av Kerstins kenyanska familjer uppe i bergen på ett ställe som heter Kuresoi. Ett bra tillfälle för många vänner att säga ”tack och farväl” till Kerstin som avslutar sin senaste missionsperiod och reser tillbaka till Sverige en tid.

Min släkt hemma i Sverige har frågat om det bli någon svensk julmat alls för min del. De är själva denna jul grymt bortskämda med 250 kg julskinka not born but raised i Tostared. Jag tror ingen, hur bekväm svensk man än är, saknar något hemma hos Kerstin i Chesinende. Julgröt, Carola, sill, hemmagjorda köttbullar och Werner och Werner på kassetband är bara några av de julresurser som finns att tillgå. Jag lider ingen nöd.

Jag vill tills nästa inlägg önska alla ett gott nytt 2013!!

Nu mellan Jul och min resa till Etiopien skall jag träffa bibelskoleeleverna Natanael och Tomas i Mombasa. Det var enda chansen att ses igen och därför passar vi på att fira nyår, ”hänga”(leka) och se hamnstaden.

Allt gott//Fredrik

Hemma är det födelsedagsbarnet som skall börja på tårtan, klart. Här är det viktigt att dokumentera tårtan och första snittet. Fotot är arrangerat för att få med allt.

På denna bilden kan man zebra, svart på vitt.

Sovande flamingos.

Babianer som broderligt hjälper varandra med ohyra.

Lite rolig bild eftersom det inte syns att killen är liten. Han gör att Kratern ser större ut än vad den egentligen är;)

Julgröt på julafton.

4 reaktioner till “Werner och Werner”

 1. God jul och gott nytt år! ( förresten, är detta din nya grej? Att befinna sej i ett nytt land när kl slår 00.01 den första dagen på året?) Kramar från ” thé bigger siss” med respektive och avkomlingar.

 2. Hej Fredrik!
  Vi vill gratulera dig i efterskott på 20 årsdagen och önskar dig God fortsättning på julen och ett Gott nytt år!
  Vi hoppas du får fortsatt trevlig vistelse i Etiopien.
  Hälsningar Maria, Michael, Erika, Andreas och Sara

 3. Hej
  Det låter bra med att du får både lite svenska jul och lite kenyansk. Det lät trevligt med Kuresoibesöket.
  Nu är det jag som snart får träffa Kerstin.
  Hälsa till Natanael som du firar nyår med.
  Herren med dig på resan och tiden i Etiopien.
  Du hinner kanske med den etiopiska julen också, den ligger lite senare än vår jul.
  Ha det gott! Hälsningar Gunnel g

 4. Hej Fredrik! Det är med glädje vi läser om dina upplevelser. Att du trivs går inte att ta miste på. Du älskar barnen och arbetet du sätts i. Hoppas du skall känna samma glädje i Etiopien. Du finns med i våra böner varje dag. Skall även tänka på barnen du kommer att ha hand om. Allt gott i det kommande landet. Kram från mamma Christina.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved